Modern Gallery
Zgłoś naruszenie...
Wybierz jedną z poniższych opcji.
Ten komentarz dotyczy mnie lub znajomego:
atakuje mnie,
atakuje znajomego.
Komentarz dotyczy czegoś innego:
spam lub oszustwo,
propagowanie nienawiści,
przemoc lub krzywdzące zachowanie,
treść o charakterze erotycznym.
Napisz
PANEL

ulaibartek

wpisy na blogu

Tym razem nie o budowie:))

Blog:  ulaibartek
Data dodania: 2011-09-05

Jako, że mój Kochany Inwestor ma dzisiaj urodziny zrobiłam moją firmową bezę:))

mojabudowa.pl - blog budowlany 

Przepis jest bardzo prosty, a beza robi furorę na kazdym przyjęciu:

- 6 białek

- 300 dkg cukru pudru

-500 ml śmietanki tortowej 36% łowicka (żółty kartonik)

Ubijamy białka na sztywno i dodajemy powoli cukier (jak za dużo sypniemy to piana klapnie:)), piana powinna być sztywna, ciężka i błyszcząca.

Pianę formujemy łyżką na pergaminie. Nie musi być idealnie równa i dokładna , formujemy ją na kształt małego torcika, bo beza jeszcze trochę urośnie w piekarniku. Pieczemy w temperaturze 120 -150 stopni, aż góra popęka i będzie chrupiąca, środek ma być piankowy:) Po wyjęciu z piekarnika studzimy i odwaracamy ( spód ma być na górze), a później ubijamy kremówkę ( ja już nie słodzę) i smarujemy bezę. 

Na lato idelnie z malinamy i szampanem:)

Ja już robiłam ją prawie ze wszystkim , borówkami, truskawkami, mieszanką egzotyczną, miętą, arbuzem, polewałam likierem (przed samym podaniem) nakładałam na nią lody, sypałam czekoladą ... kombinacji jest dużo. Dzisiaj do kremówki dodałam galatetkę brzoskwiniowa i też pycha:)

Polecam bo smak jest mmmm....:)

Pozdrawiam i wiem, wiem forum budowlane, ale jeść też trzeba:))

 

 

12 Komentarze
zojalux  
Data dodania: 2011-09-05 20:47:02
Wszystkiego najlepszego dla Inwestora. A torcik wygląda naprawdę apetycznie!
odpowiedz
rekosie  
Data dodania: 2011-09-05 20:48:52
to narobiłaś smaku tym torcikiem :) Również dołączam się do życzeń dla Inwestora :)
odpowiedz
galatea  
Data dodania: 2011-09-05 20:57:24
wszystkiego najlepszego ! a ja na diecie to mam język przy ziemi ..... ale co tam poćwiczę silną wolę w lodówie tylko seler naciowy i zmarła marchewka ....
odpowiedz
Data dodania: 2011-09-05 21:04:12
sto lat inwestorowi!!! bezunka to jest to co uwielbiem szczegolnie jak sie ciagnaca w srodku-pychotka-juz dodaje wpis do ulubionych :)
odpowiedz
glx19a  
Data dodania: 2011-09-05 21:13:18
Wszystkiego dobrego dla Inwestora:) kobietko a z ta bezą to ochotki narobiłaś-mniam. Dodałam do ulubionych jutro zapiszę ten przepis.
odpowiedz
widoq  
Data dodania: 2011-09-05 21:40:34
mniam :) pycha
odpowiedz
ewcia  
Data dodania: 2011-09-05 22:07:29
mniaaam...aż zgłodniałam:) wszystkiego naj...:)
odpowiedz
Data dodania: 2011-09-05 22:16:53
sto lat:)), a ciacho wypróbuję :)).
odpowiedz
Data dodania: 2011-09-05 23:09:13
100 lat !!! beza wygląda na smaczną i bardzo kaloryczną :D aż mi się lakotka jakiegoś zachciało :P
odpowiedz
Data dodania: 2011-09-06 09:19:36
Najlepszego, budowlano- bezowego!
odpowiedz
Data dodania: 2011-09-06 10:01:42
Ulka, wpis sobie zapisałam - moi panowie uwielbiają takie słodkości, więc na pewno w weekend zrobię :) Sto lat dla INWESTORA!
odpowiedz
Data dodania: 2011-09-06 17:17:01
Buziaki dla Was!! Powiedzcie później, czy Wam smakowała:)) :*
odpowiedz
ulaibartek OBSERWUJ BLOGA
statystyki bloga
Odwiedzin bloga: 88721
Komentarzy: 4172
Obserwują: 213
Wpisów: 473 Galeria zdjęć: 1674
Projekt FORTUNA II
BUDYNEK - dom wolnostojący , parterowy z poddaszem bez piwnicy
TECHNOLOGIA - brak
MIEJSCE BUDOWY - Wrocław MS
ETAP BUDOWY - VII - Wykończenia