Modern Gallery
Zgłoś naruszenie...
Wybierz jedną z poniższych opcji.
Ten komentarz dotyczy mnie lub znajomego:
atakuje mnie,
atakuje znajomego.
Komentarz dotyczy czegoś innego:
spam lub oszustwo,
propagowanie nienawiści,
przemoc lub krzywdzące zachowanie,
treść o charakterze erotycznym.
Napisz
PANEL

lawenda2b032014

wpisy na blogu

Jedzonko

Data dodania: 2020-06-13


7 Komentarze
Data dodania: 2020-06-14 09:10:26
Kiedy można do was wpaść,🤩
odpowiedz
Data dodania: 2020-06-14 15:59:08
A ja poproszę przepis na wedzienie. Jaka temp, ile czasu itp... nam zazwyczaj wychodzi za suche ;(
odpowiedz
Data dodania: 2020-06-14 16:13:32
Miesa wedze w 28-38 C. Pozniej parze odpowiednio do gatunku miesa np szynka ma osiagnac w wodzie (woda u mnie nie przekracza 80-85 C) ma osiagnac 68 C w najgrubszym miejscu. Nastepnie hartuje w wodzie zimnej. Ryby i boczek pod koniec wedzenia opiekam w 90C gdzies godzine. Taki boczek susze w garazu a ryby do lodowki (po ostygnieciu). W wiekszosci przypadkow moich znajomych za suchosc odpowiadalo samo parzenie bo ludzie stosuja 1h we wrzatku na 1kg. Jesli chcesz mrozic to do zamrazarki dawaj uwedzone ale nie parzone i parz po rozmrozeniu w lodowce albo powietrzu.
odpowiedz
Odpowiedź do naszpoliklet
Data dodania: 2020-06-14 16:17:37
Wedze zazwyczaj 8-12h. Uzywam termometru na mx 6 sond z bluetoothem (alarmuje mi na komorce jak wychodzi za zadany zakres temp) https://borniak.pl/rodzaj-produktu/akcesoria-do-wedzarni/termometry/
odpowiedz
Odpowiedź do lawenda2b032014
Data dodania: 2020-06-14 16:22:14
Borniaka uzywam tez do parzenia, grillowania i pieczeni w piekarniku (np filet mignon). Mialem wczesniej byle jaki termometr elektroniczny i grzanie kuchenki indukcyjnej wywolywalo samoistne alarmy temperatury - ten nie jest zaklocany przez kuchenke
odpowiedz
Odpowiedź do lawenda2b032014
Data dodania: 2020-06-18 19:03:29
Bardzo dziękuję za informację :) widzę, że mamy tu speca od wędzenia :)
odpowiedz
Odpowiedź do lawenda2b032014
Data dodania: 2020-06-23 08:09:23
Nie ma za co :) Do speca to mi duzo brakuje ale jesli wiejskie chlopaki jedza wytwory mieszczucha to mysle, ze zle nie wychodzi. Ja, osobiscie, lubie zjesc smacznie (byle bylo tez duzo) :D
odpowiedz
Odpowiedź do naszpoliklet
lawenda2b032014 OBSERWUJ BLOGA
statystyki bloga
Odwiedzin bloga: 17050
Komentarzy: 330
Obserwują: 89
Wpisów: 131 Galeria zdjęć: 590 Koszty
Projekt LAWENDA II WERSJA B
BUDYNEK - dom wolnostojący , parterowy z poddaszem bez piwnicy
TECHNOLOGIA - murowana
MIEJSCE BUDOWY - zacisze
ETAP BUDOWY - VII - Wykończenia